Uncategorized

Пушене и рак на белия дроб: Какво да знаете и как да спрете

Пушене и рак на белия дроб: Какво да знаете и как да спрете

тютюнопушенето е рисков фактор номер едно, свързан с рак на белия дроб. Ракът на белия дроб се развива, когато клетките в белите дробове станат повредени и растат неконтролируемо, причинявайки тумори, които могат да затруднят дишането.

С нарастването на туморите засегнатите клетки могат да се разпространяват и в други области на тялото. Хората, които пушат, могат да намалят риска от рак на белия дроб, като напуснат този навик, което също ще подобри дихателната и цялостното им здраве.

Важно е да се отбележи, че хората, които не пушат, все още могат да бъдат изложени на риск от развитие Рак на белия дроб поради фактори на екологични и фамилни рискове.

В тази статия изследваме връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб и обясняваме защо тютюнопушенето увеличава риска от това заболяване. Ние също така предоставяме съвети как да намалим риска и кога да потърсим медицинска помощ.

Пушенето и ракът на белия дроб

години на изследване са установили връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб. Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) пушенето на цигари допринася за около 90% от случаите на рак на белия дроб в Съединените щати.

Пушенето на други тютюневи изделия също увеличава риска на човек от развитие на рак на белия дроб. Тези продукти включват:

  • Пури
  • Cigarillos, като Bidis и Kreteks
  • Разхлабете тютюн, който хората пушат с тръба или водна тръба

CDC заявява, че тютюневият дим съдържа повече от 7000 химикали, много отзиви за idealica от които са отровни. Около 70 от химикалите са известни канцерогени, което означава, че те могат да причинят рак.

Вдишването на тези опасни вещества уврежда дихателните пътища и мъничките въздушни торбички, известни като алвеоли, в белите дробове. Това увреждане не позволява на белите дробове да работят правилно и увеличава риска от човека, който развива рак на белия дроб и други ракови заболявания в цялото тяло.

Основната функция на белите дробове е да осигури на тялото кислород, докато изхвърля ненужен въглероден диоксид. Въпреки че всички тютюневи изделия могат да причинят вреда на човек, горими или пушени продукти, като цигари, са особено вредни.

Някои тютюневи изделия са бездимни, включително тютюн за дъвчене и подушване на тютюн, който хората могат да наричат ​​Snuff. Въпреки че тези продукти не произвеждат токсичен дим, те все още излагат потребителите на повече от 25 химикали за рак. Употребата на тютюн също увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Статистиката за тютюнопушене и рак на белия дроб

тютюнопушенето е водещата причина за рак на белия дроб, което прави пушач 15-30 пъти по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятна, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото по -вероятно, отколкото пушач 15-30 пъти по -вероятно от пушач 15-30 пъти по -вероятно от пушач 15-30 пъти по -вероятно от пушач 15-30 пъти по -вероятно от пушач 15-30 пъти по -вероятно, отколкото пушач 15-30 пъти Непушаващ се за развитие или умиране от рак на белия дроб.

Проучване в доклада за превантивна медицина разглежда риска от пушачи, които развиват рак на белия дроб. Изследователите установяват, че средният риск за непушачите през периода на изследване е 1,8% за мъжете и 1,3% за жените. Рискът скочи до 14,8% за мъжете и 11,2% за жените при настоящите пушачи. Проучването обаче не отчита броя на цигарите, които всеки човек пуши на ден.

Въпреки че тютюнопушенето увеличава шансовете за развитие на рак на белия дроб, болестта може да повлияе и на непушачите. Всяка година в САЩ 10–20% от рака на белите дробове се случват при хора, които или никога не са пушили, или са пушили по -малко от 100 цигари в живота си.

Въпреки това, CDC посочва, че напускането на тютюнопушенето, независимо от Колко време човек е пушил, може да намали шансовете да умре от рак на белия дроб наполовина за 10 години.

Ракът на белия дроб е вторият най -често срещан рак както при мъже, така и при жени. Според Американското дружество за борба с рака (ACS), разпространението му е само под това на рака на гърдата при жени и рак на простатата при мъже.

ACS изчислява, че през 2021 г. ще има около 235 760 нови случая на белите дробове Рак и приблизително 131 880 смъртни случая от заболяването.

Недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) е най-често срещаният вид рак на белия дроб, представляващ 80–85% от всички случаи. Останалите 15–20% от рака на белите дробове са малък клетъчен рак на белия дроб (SCLC).

тютюнопушене и увреждане на рак на белия дроб

Токсичната комбинация от химикали за тютюнев дим уврежда деликатните тъкани на белите дробове, деликатните тъкани и причинява възпаление.

Увреждане на алвеоли

Пушенето унищожава алвеолите, което позволява обмен на кислород. Унищожаването е постоянно, което означава, че тази зона на белия дроб не може да се възстанови. С течение на времето увреждането на алвеоли може да доведе до емфизем, което причинява изключително задух и може да се окаже фатално.

увреждане на ресничките

Здравите бели дробове са самопочистващи се. Химикалите в тютюна увреждат фините реснички, подобни на косата, които помагат за отстраняване на отломки от белите дробове. Пушенето може да парализира и убие тези специализирани клетки, оставяйки пушачите с по -висок риск от инфекция.

възпаление на дихателните пътища

Пушенето също причинява възпаление на дихателните пътища и белите дробове, което кара човека да се почувства недостиг на недостиг на недостиг дъх. Ако възпалението продължи, това може да доведе до белег тъкан, което затруднява дишането на човек.

поведението на клетките

химикали в тютюневия дим може да увреди ДНК, който контролира как клетките клетки държа се. Например, химическият бензо [а] пирен (BAP) уврежда част от ДНК, която предпазва клетките от рак.

Тези химикали също могат да стимулират растежа на увредените клетки, които след това образуват тумор.

Химикали, придържащи се към ДНК

хромът, е токсичен метал, присъстващ в цигарата дим. Тя позволява на други отровни химикали да се придържат по -лесно към ДНК, увеличавайки шансовете за рак.

Всяка цигара, която някой пуши, допринася за увреждане на белите дробове и вероятността от развитие на сериозно здравословно състояние.

Други рискови фактори на рак на белия дроб

Хората, които не пушат, могат да развият рак на белия дроб поради други рискови фактори, включително:

  • Радон: Този газ е водещата причина за рак на белия дроб в непушачите. Той е отговорен за близо 21 000 смъртни случая годишно в САЩ, включително за смъртта на около 2900 индивида, които никога не са пушили.
  • Втора ръка дим: Това е третата водеща причина за рак на белия дроб, причинявайки приблизително 3000 белодробни дробове: това е третата водеща причина за рак на белия дроб, причинявайки приблизително 3000 белодробни дроб Смъртта на рака Всяка година.
  • Замърсяване на въздуха: по целия свят, замърсеният въздух допринася за около 62 000 смърт от рак на белия дроб годишно.
  • Семейна анамнеза за рак на белия дроб: с роднина от първа степен с история на рак на белия дроб увеличава вероятността на човек да развие състоянието с около 50%.
  • Азбестът: вдишването на азбестовите влакна увеличава риска от рак на белия дроб и мезотелиом, рак на гръдната мембрана. Ако индивидуално пуши, това допълнително увеличава риска от тези състояния.

Предотвратяване на рак на белия дроб

Изследователите смятат, че избягването на изменяеми рискови фактори може да предотврати до 50% от рака случаи и 90% от смъртта на рак на белия дроб.

Човек може да намали риска от рак на белия дроб чрез:

  • Ядене на питателна диета
  • Пиене на алкохол само в умереност
  • Поддържане на умерено тегло
  • Напускане на пушенето, ако пушач или избягване на пушек втора употреба

напускане на тютюнопушенето

Хората, които пушат, могат да намалят риска си на рак на белия дроб, като полага всички усилия да спре. Напускането на тютюнопушенето може да бъде предизвикателство, но човек може да се възползва от приемането на следните мерки:

  • Мисленето положително: Наличието на положително мислене е от съществено значение, дори ако човек е намерил предишни опити да се откаже от тютюнопушенето твърде трудно.
  • Научаването за задействания: Разбирането на това, което задейства необходимостта от пушене, може да помогне на хората да се справят по -ефективно с желанието си. Решението може да помогне на човек да се съсредоточи и да остане мотивиран. ; Човек може да поиска лекар за съвет относно напускането на тютюнопушенето. Лекарят може да препоръча лекарства, за да помогне при оттеглянето на никотин. Nicotine patches and other forms of nicotine replacement therapy, such as chewing gum or lozenges, can increase the likelihood of success.
  • Getting support: In-person, telephone, text, or virtual counseling can help a person through Стресовият процес на отказване и увеличаване на вероятността им да станат без тютюнев пушек.
  • Разказване на семейството и приятелите: Когато човек има подкрепата на семейството и приятелите си, това може да улесни напускането на тютюнопушенето. Споделянето на плана за напускане също може да помогне, като накара човека да се почувства отговорен.

Вземете повече съвети как да се откажете от тютюнопушенето.

Симптоми на рак на белия дроб

Човек трябва да се свърже с лекар, ако изпитва някакви симптоми на рак на белия дроб, включително:

  • Устойчива кашлица
  • Кашлица на кръв
  • Болки в гърдите
  • Загуба на апетит или загуба на тегло
  • задух или хрипове
  • Рецидивиращи инфекции, като бронхит и пневмония

Има и други възможни причини за тези симптоми, така че те не показват непременно рак на белия дроб. Въпреки това, търсенето на медицински съвети е разумна предпазна мярка за изключване на всякакви тежки здравословни състояния.

Резюме

Пушенето е важен рисков фактор за рак на белия дроб. Хората, които пушат, могат да имат до 30 пъти по -голяма вероятност да развият този рак, отколкото непушачите.

Фактори на околната среда и фамилна анамнеза за рак на белия дроб също могат да направят болестта по -вероятно.

Никога не е късно да се откаже от тютюнопушенето. Спирането на тютюнопушенето може да намали риска от рак на белия дроб наполовина след 10 години.

Човек трябва да говори с лекар, ако изпитва симптоми на рак на белия дроб или да вярва, че има висок риск от развитие на състоянието.

  • Рак на белия дроб
  • Рак/онкология
  • Пушенето/отказът от пушене

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и рисува и рисува Само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата